submenu

Nieuw voetbalwoordenboekje - 07/10/2020

Aftrap Nederlands

Vzw ‘de Rand’ brengt samen met de Voetbalbond, de Taalunie en Voetbal Vlaanderen een zakwoordenboekje uit om anderstalige voetballertjes Nederlands te leren en te laten oefenen. De 10.000 gratis boekjes helpen spelers en hun ouders te communiceren met o.a. de trainer en het clubbestuur.

De talendiversiteit in voetbalclubs neemt jaar na jaar toe. Zo telde het voetbalseizoen 2019-2020 ruim 30 % meer vluchtelingen dan een jaar eerder. Ook in de Vlaamse Rand stijgt de talendiversiteit. Het gaat dan niet alleen om nieuwkomers, maar vooral om Belgen met een andere moedertaal. Om de integratie van kinderen met een andere thuistaal in Nederlandstalige voetbalclubs te ondersteunen nam vzw ‘de Rand’ mee dit initiatief.

Cindy Van Dijck, stafmedewerker vzw ‘de Rand’: 'De opgebouwde ervaring op het vlak van oefenkansen Nederlands in de vrije tijd in combinatie met de expertise van de Voetbalbond is een enorme meerwaarde en heeft geleid tot een handig boekje om Nederlands te oefenen.'

Een trainer die langs de zijlijn staat te roepen en te gebaren naar een speler die niet begrijpt wat zijn coach bedoelt. Iedereen herkent het tafereel ongetwijfeld. Om die situaties de wereld uit te helpen, publiceert vzw ‘de Rand’ met de Belgische Voetbalbond en de Taalunie het voetbalwoordenboekje. Het boekje is een vervolg op de speldoos met voetbalwoordenschat uit 2019 om op een speelse manier Nederlands te oefenen. 

De Rode Duivels en Red Flames zijn de peters en meters van het boekje dat kadert in het project ‘Iedereen op het veld’ van de KBVB. Het project bevordert de inclusie van vluchtelingen en asielzoekers in ons land. Hedeli Sassi, Football & Social Responsibility Coördinator bij de KBVB: 'De KBVB lanceert dit zakwoordenboekje niet toevallig in de Week van de Nederlandse taal. Het is ook de Europese #Footballpeople week, een campagne van Fare Network ondersteund door UEFA om discriminatie aan te kaarten en diversiteit te vieren. We tellen elk jaar meer anderstaligen in het Belgisch voetbal en dat zorgt voor een extra uitdaging voor onze clubs. We zien het als onze taak om hen via het voetbal spelenderwijs te laten integreren in onze maatschappij.'

500 voetbalwoorden en speelse tekeningen
Het zakwoordenboek ‘Aftrap’ is samengesteld in samenwerking met docenten van het departement Coach Education van Voetbal Vlaanderen en ACFF. Het focust in de eerste plaats op de belangrijkste voetbaltermen. Maar ‘Aftrap’ is meer dan gewoon een voetbalwoordenboek. Het boekje telt zo’n 500 woorden en is opgedeeld in 10 korte hoofdstukken zoals het voetbalveld, mijn voetbalzak, de training. Daarnaast besteedt het boekje aandacht aan de kleedkamer, leert het jongeren te vertellen waar ze pijn hebben of hoe ze een drankje bestellen in de kantine. De kleurrijke tekeningen en de spelelementen maken het boekje heel toegankelijk. 

Hedeli Sassi van de KBVB: 'Het woordenboekje is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in voetbal en met taal wil spelen. De combinatie van taal en beeld met de luchtige lay-out en spelelementen maken het aantrekkelijk voor kinderen. Maar ook anderstalige volwassenen die verbonden zijn aan een voetbalclub zoals trainers, jeugdcoördinatoren, bestuurders en vrijwilligers die onze taal nog niet machtig zijn, leren er snel onze taal mee.'

Interesse?
Voetbalclubs uit de Vlaamse Rand, zomerscholen, centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s), Centra voor Basiseducatie (CBE’s) ... kunnen gratis woordenboekjes aanvragen bij vzw ‘de Rand’.

De Voetbalbond verdeelt de woordenboekjes onder alle amateur- en profclubs buiten de Vlaamse Rand die interesse hebben. Dat kan door een mailtje te sturen naar integratie@rbfa.be.

Info en bestellen:
Kijk voor meer info op de pagina van het voetbalwoordenboekje.
Cindy Van Dijck – 02 568 01 78 - cindy.vandijck@derand.be