submenu

Nieuwe website pictorand.be - 28/08/2019

tekst vertalen naar pictogrammen en omgekeerd

In samenwerking met het Centrum voor Computerlinguïstiek (CCL) en Effects lanceert vzw 'de Rand' www.pictorand.be. Met pictorand.be kunnen anderstaligen, leerkrachten Nederlands als vreemde taal en dienstverleners tekst vertalen in pictogrammen en vice versa.

Vzw ‘de Rand’ verspreidt al jaren pictogrammenboekjes Nederlands – met afbeeldingen en woordenschat over uiteenlopende thema’s – onder anderstaligen in de Vlaamse Rand en daarbuiten. De afbeeldingen uit de boekjes vonden ook hun plaats op www.pictogrammendatabank.be. Daar kunnen organisaties, gemeenten, scholen … die werken rond Nederlands leren en oefenen terecht om de pictogrammen te downloaden.

In samenwerking met het Centrum voor Computerlinguïstiek (CCL) gaat vzw ‘de Rand’ nu nog een stap verder: op www.pictorand.be kunnen anderstaligen, leerkrachten Nederlands als vreemde taal en dienstverleners terecht om tekst te vertalen in pictogrammen en vice versa.

Text2Picto- en Picto2Text-vertaalsystemen van het CCL bestaan al langer op basis van de pictogrammen van Beta en Sclera. Vzw ‘de Rand’ en het CCL zijn ervan overtuigd dat deze vertaaltechnologie ook zinvol is voor anderstaligen die Nederlands leren.

Pictorand.be is er voor anderstaligen in de Randgemeenten die geen of weinig Nederlands spreken, of die een taalcursus Nederlands volgen, maar de taal nog niet voldoende durven of kunnen gebruiken om een vlotte conversatie te voeren.

Vzw ‘de Rand’ en het CCL willen ook een hulpmiddel bieden aan leerkrachten en dienstverleners in de Randgemeenten die regelmatig in contact komen met anderstaligen, bv. in de klas, aan het loket of in de winkel. Pictogramvertaaltechnologieën kunnen een welkom instrument zijn om het communicatieproces te vereenvoudigen.

Pictorand bestaat uit 2 delen. Met Text2Picto kan je Nederlandse tekst vertalen naar de pictogrammen van ‘de Rand’. Text2Picto maakt lezen eenvoudiger. Je hebt ook Picto2Text. Met Picto2Text kan je de pictogrammen van vzw ‘de Rand’ vertalen naar Nederlandse tekst. Picto2Text maakt schrijven eenvoudiger.

De gebruiksvoorwaarden vind je op www.pictorand.be. Deze website werd ontwikkeld door Effects voor vzw ‘de Rand’.

Wil je het zelf eens uittesten? Typ bijvoorbeeld 'Ik leer Nederlands' of 'Jij drinkt rode wijn' in het invulvakje, en je krijgt meteen de bijhorende pictogrammen te zien!

 

Meer informatie?

Karen Stals, stafmedewerker taalpromotie vzw ‘de Rand’, karen.stals@derand.be, 02 456 97 85