submenu

RandKrant is er 20 en viert dat met een nieuwe website - 01/03/2017

'Het enige wat we hebben, is het verhaal dat we vertellen. Het is het verhaal van de Vlaamse Rand.'

In maart 1997 valt de eerste editie van RandKrant in de bussen van de regio. Tweehonderdelf edities later bestaat RandKrant 20 jaar. Een goed moment voor de lancering van een gloednieuwe, interactieve website en een nieuwgeboren Facebookpagina.

Midden jaren 90 raakt de Vlaamse gemeenschap ervan overtuigd dat er gerichte acties opgezet moeten worden voor de Vlaamse Rand, de regio rond Brussel, die eigenlijk geen eigen statuut heeft, maar geografisch omschreven wordt als de gemeenten met een grens aan de hoofdstad of aan een faciliteitengemeente. De Rand ‘staat onder druk’ en zowat alle problemen van België komen er samen.

Daar moet aan gewerkt worden. Een regionaal informatiemagazine is een van de concrete aanbevelingen. In nauwelijks een half jaar wordt vanuit het niets een tijdschrift klaargestoomd. In maart 1997 valt de allereerste editie van RandKrant in de bussen.

De uitgangspunten zijn en blijven: het Nederlandstalige karakter van de streek versterken en de integratie van anderstaligen aanmoedigen. Geen spreidstand of onmogelijke opdracht, wel een evidentie. Ons tijdschrift slaagt daarin. Mensen die RandKrant lezen, voelen zich meer betrokken bij wat er in hun omgeving gebeurt en gaan meer naar sociaal-culturele activiteiten dan anderen, ze voelen zich beter geïnformeerd, zo blijkt uit het lezersonderzoek van 2013.

Het blad neemt vanaf de start een unieke positie in: het bevat vertaalde samenvattingen van de belangrijkste artikels en geen publiciteit. Tot op de dag van vandaag wordt die bewuste keuze volgehouden. Een andere getuige van onze missie staat in het onderzoek van de Taalbarometer (2014): ‘In tegenstelling tot andere media wordt RandKrant over verschillende taalgroepen heen gelezen’.

Lees meer over 'Twintig jaar RandKrant'.
 

 vind-ik-leuk RandKrant viert zijn twintigste verjaardag met een vernieuwde website randkrant.be en een nieuwgeboren facebook.com/randkrant. Als je snel bent, zit er een cadeau aan vast: de eerste 200 vind-ik-leuks op Facebook ontvangen gratis een set postkaarten met de 20 mooiste foto's uit 20 jaar RandKrant. *stuur ons je adres in een privébericht