submenu

Feest voor 20 jaar vzw 'de Rand' - 31/01/2017

Meer dan 350 genodigden verzamelden op maandag 30 januari in gemeenschaps-centrum de Bosuil voor de nieuwjaarsreceptie van vzw ‘de Rand’. Ook het 20-jarig bestaan van de organisatie werd gevierd.

Sinds 1997 neemt ‘de Rand’ een unieke plaats in bij het ondersteunen van het Nederlandstalig karakter van de regio. Zowel een eerstelijnswerking in de zes faciliteitengemeenten als een ondersteunende opdracht naar de andere gemeentebesturen van de Vlaamse Rand behoren tot de opdracht van vzw ‘de Rand’, die ook RandKrant uitgeeft. Voorzitter Hubert Lyben en algemeen directeur Eddy Frans straalden ook ambitie uit om ook de volgende jaren even relevant te blijven.

In zijn toespraak benadrukte Ben Weyts, Vlaams minister bevoegd voor de Rand, dat de versterking van de leefbaarheid van de groene Vlaamse Rand de kernopdracht is van de vzw ‘de Rand’. 'Er wordt de laatste tijd veel gesproken over de leefbaarheid van de Rand', aldus Weyts hierbij verwijzend naar de discussies over het Eurostadion in Grimbergen, Uplace en de spreiding van vluchten vanuit Zaventem. 'Leefbaarheid gaat echter niet alleen over mobiliteit en economie, maar ook over sociale samenhang, een bruisend verenigingsleven, een warm en actief inburgeringsbeleid en een warme leefgemeenschap met als bindmiddel de Nederlandse taal. Vzw ‘de Rand' heeft daarom ook de komende 20 jaar nog een grote rol te spelen in deze regio', aldus de minister.

Gedeputeerde Tom Dehaene loofde vzw ‘de Rand’ voor de geleverde inspanningen en de intensieve samenwerking met de provincie. “Net omwille van het belang van vzw ‘de Rand’ heeft de provincie geweigerd om te besparen op de middelen voor ‘de Rand’ ondanks de zware besparingen die we hebben moeten doorvoeren door de schrapping van het provinciefonds”, aldus Dehaene. Hij benadrukte dat de provincie regelmatig gebruik maakt van de knowhow van vzw ‘de Rand’ voor de ondersteuning van de gemeenten en verenigingen in de rest van de provincie.

Op de viering van 20 jaar ‘de Rand’ werd ook een hommage gebracht aan het rijke patrimonium van het Nederlandstalige lied op teksten van Lennaert Nijgh. Vier ‘Nijghse vrouwen’ (Astrid Nijgh, Sabien Tiels, Amarillys Temmerman en Riet Muylaert) kregen voor de gelegenheid extra omkadering van Stoomboot en Lennaert Maes. Het koor van anderstaligen ‘Koruso’ (opvolger van het gelukkig zijn-koor) trad voor het eerst op, met twee nummers van Nijgh. Een volle zaal dankte de artiesten met een staande ovatie. Als complete verrassing en ‘uitsmijter’ was Micha Marah te gast om haar beroemde lied uit 1981 ‘Ik hou van alle zes’ te zingen. Nostalgie ten top, maar ook een blijvend actueel statement en engagement van de Vlaamse Gemeenschap en vzw ‘de Rand’ voor de zes faciliteitengemeenten.