submenu

Nederlands bij anderstalige kinderen stimuleren in Drogenbos - 13/01/2017

Vzw ‘de Rand’ en GC de Muse zitten sinds het najaar van 2016 met enkele lokale partners rond de tafel om projecten en een vrijetijdsaanbod op maat van de lokale bevolking op te zetten.

Omwille van het grote aantal anderstalige kinderen in de Nederlandstalige basisschool De Wonderwijzer, kiezen we er voor projecten waarbij na de schooluren aan taalstimulering Nederlands wordt gedaan.

Sinds deze maand gaan enkele vrijwilligers in Drogenbos aan huis voorlezen bij kinderen. Zo krijgen kinderen die het op school wat moeilijker hebben met het Nederlands een duwtje in de rug en proberen we ze taalsterker te maken. De vrijwilligers krijgen tijdens een vorming in GC de Muse tips over hoe ze kinderen en ouders op een enthousiaste manier kunnen prikkelen met Nederlandstalige kinderboeken en leuke activiteiten.
De vrijwilligers gaan in het voorjaar 8 keer aan huis voorlezen. Na het voorlezen spelen ze samen nog een taalstimulerend spel of maken ze samen een knutselwerkje. Daarnaast sturen we ze ook 1 keer samen op cultuurbezoek. Hiermee hopen we de drempel naar het vrijetijdsaanbod te verkleinen. Met het project Boekenbende wil vzw de Horizon kinderen en hun ouders stimuleren om boekjes te lezen, naar de Bibliobus te gaan en deel te nemen aan het lokale vrijetijdsaanbod.

Naast Boekenbende start in Drogenbos binnenkort ook ‘Het voorleeshuis’. Op verschillende locaties vertelt een expert met een Kamishibai (Japans verteltheater) een verhaal in eenvoudig Nederlands. Na het voorlezen is er nog een leuke activiteit. Op die manier krijgen alle kinderen van 4 tot 8 jaar de kans om gratis naar leuke verhalen te luisteren in het Nederlands. Ook kinderen die nog niet zo goed Nederlands begrijpen en spreken zijn welkom. In Drogenbos is er geen bibliotheek. Naast enkele initiatieven rond taalstimulering en leesbevordering in GBS De Wonderwijzer willen lokale partners met het voorleeshuis en de Boekenbende de leescultuur in gezinnen en het Nederlands stimuleren.

 

Info: www.demuse.be

Deze projecten zijn een samenwerking van vzw ‘de Rand’, vzw de Horizon, GC de Muse, RISO en GBS De Wonderwijzer.