submenu

Aardvork - Henry (3e graad)
de zandloper

Dit project kadert in de projectwerking SPA BRUIS+, een intens samenwerkingsverband tussen 6 CC's en GC's uit de noordrand, met dank aan IGS Noordrand voor de financiële ondersteuning. 

De muziek en de magische werelden van H. Purcell.

1669. Londen kreunt onder The Great Plague. Kleine Henry Purcell zit op zijn kamertje in Lockdown. Kleine Henry droomt zijn magische werelden bij elkaar van onder zijn dikke deken in zijn kamertje in Zuid-Londen. En hij tovert er nootjes bij. Buiten: de motregen, de modder, het vuil. Binnen, onder zijn deken: prachtige noten voor de eeuwigheid. Hij schildert de woorden met muziek. Uit zijn deken duiken magische figuren en landschappen op, letterlijk én figuurlijk. Dromen komen tot leven. Het avontuur kan beginnen. Henry gaat op reis.

Kijk daar: uit een kist rijst krakend een bevroren geest. Bibberend en klagend zingt hij: ‘Laat mij alstublieft toch slapen’. Of daar: op een rots staat een prinses. Dido is haar naam. Ze zingt smekend tot haar geliefde: ‘Blijf toch, prins, blijf toch bij mij!’ En daar: zeemeerminnen lokken de arme koning Arthur in de val. En hier: een storm op een eiland. Daar: Keizer Diocles op zwijnenjacht, ginder: een groot feest in het bos, de vuren laaien metershoog op.

Henry Purcell was 7 jaar toen The Great Plague Londen trof in 1669. Met dit biografisch gegeven is de pestepidemie – in tempore non suspecto – een centraal element van de muziektheatervoorstelling Henry geworden. Meer nog: ook het ‘mondmasker’ van zijn tijd: het ‘pestmasker’ krijgt een hoofdrol. De voorstelling focust niet alleen op wat zo’n crisis voor een kind betekent, ze toont ook hoe de kleine Henry die crisis overwint: met verbeelding, hoop en schoonheid. Henry verzint de zotste verhalen en de mooiste melodieën bij elkaar, maar kan hij zijn angst voor buiten ook de baas worden?

Zang & Spel: Pieter De Praetere & Noémie Schellens l Piani & Spel: Elisabeth De Loore l Tekst & Regie: Koen Boesman l Vormgeving: Jana Roos l Dramaturgie: Peter Spaepen

optievoorstelling om 10.30 uur

PRIKKELMOMENT
Het prikkelmoment is een kant-en-klaar pakket waarmee je als leerkracht aan de slag gaat enkele dagen voor de voorstelling. Ongeveer een week op voorhand wordt de prikkelkoffer geleverd op school. Daarin zit een gedetailleerde handleiding en het nodige materiaal om meteen aan de slag te kunnen gaan.

We maken de koffer op maat van de voorstelling. We bekijken welke zaken belangrijk zijn bij de voorbereiding. Is het interessant om het thema uit de voorstelling te raken? Zijn er aspecten uit de voorstelling die we best op voorhand verduidelijken? Speelt muziek of decor een belangrijke rol? Afhankelijk van datgene dat aan bod zal komen tijdens het prikkelmoment kiezen we een methodiek om mee aan de slag te gaan: speelse opdrachten, crea-activiteiten, klasgesprekken,…

timing: Enkele dagen voordat de klas naar de voorstelling komt kijken
duur: 1 lesuur (50 minuten)
locatie: de klas of een ruimte naar keuze 

WORKSHOP
Het theatergezelschap Aardvork creëerde speciaal voor deze voorstelling een workshop rond het verhalende van klassieke muziek. We maken kennis met verschillende muziekstukken uit de voorstelling. Via beeld en theater ontdekken we dat klassieke muziek eigenlijk altijd een verhaal vertelt dat je kan horen. Zo vloeien verschillende elementen mooi in elkaar over: muziek, beeld en theater.

timing: Enkele dagen voordat de klas naar de voorstelling komt kijken.
duur: 2 lesuren lesuur (100 minuten)
locatie: de klas of een ruimte naar keuze

tickets

  • schoolvoorstelling

praktische info

adres

GC de Zandloper
Kaasmarkt 75
1780 Wemmel

prijs

  • ticketprijs: 10 euro