submenu

Theater van A tot Z - Tiresias (3-6 SO)
de kam

Tiresias is één van de boeiendste theaterpersonages uit de Griekse oudheid. Zijn verhaal begint wanneer hij gepassioneerd staat te gluren naar de oogverblindende godin Athena, die naakt aan het baden is. Als straf maakt ze hem blind, maar in ruil geeft ze hem de gave in de toekomst te kijken.

‘Sluit uw ogen en kijk!’

Deze theaterproductie draait om het verschil tussen ‘blind zijn’ en ‘niet zien’. Maar de hedendaagse enscenering van dit eeuwenoude verhaal roept ook vragen op over gelijke kansen. Tiresias wordt gespeeld door een blinde acteur. Zijn personage zet het publiek aan om de wereld eens te ‘bekijken’ vanuit het standpunt van ‘de ander’.

Acteur Pol Verest: “Blind zijn is een beperking, maar ook niet meer dan dat: zoals de ene wel en de andere niet goed kan zingen, zo kan de ene zien en de andere niet. Het heeft een behoorlijke impact op je leven, maar het hoeft zeker geen rem te zijn. Dat ik nu deze rol mag spelen, samen met professionele acteurs, dat vind ik een hele eer.”


Acteurs

Anne Van Opstal (1986) studeerde musical aan De Fontys Hogeschool in Tilburg. Ze speelde hoofdrollen in de musicals ‘Dans der Vampieren’, ‘Fiddler on the Roof’, ‘Doornroosje’, ‘Assepoester’ en ‘Sneeuwwitje’. Recent stond ze naast Lucas Van den Eynde en Barbara Dex in ‘Albert 1’ en speelde ze in ‘Beauty and the Beast’ en ‘The Little Mermaid’. In het theater was ze o.a. te zien in ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ en ‘De Grote Vriendelijke Reus’. Ze werkte mee aan de fictiereeks ‘De Sint Komt Thuis’ (VTMKzoom) en ‘Jonge Garde’ (Disney Channel). Ze speelde ook een gastrol in ‘Conny en Clyde’ (VTM). Anne spreekt stemmen in voor tekenfilms en maakt deel uit van het vocale trio The Sailorettes.

Gregory Van Damme (1987) studeerde woordkunst en drama aan de Kunsthumaniora in Brussel. Na die studie begon hij meteen met theater- en televisiewerk. Zo was hij als acteur o.a. te zien in de televisiereeksen ‘Aspe’ (VTM), ‘Rox’ (Ketnet), ‘Familie’ (VTM), ‘Thuis’ (VRT) en ‘Binnenstebuiten’ (VTM). Gregory is vooral bekend van zijn rol als Gringo in de populaire jeugdreeks ‘Amika’ (Ketnet). Bij ETA en theatergroep Fast Forward speelde hij hoofdrollen in de jeugdproducties ‘Heb jij ze wel alle vijf?!’ en ‘Hotel Hallo’. Hij was ook te zien in verschillende nationale en internationale reclamespots.

Pol Verest (1957) studeerde af als onderwijzer in 1978. Vier jaar later werd hij blind. Toch bleef hij jarenlang lesgeven: hij werd leerkracht muziek in Buggenhout, waar hij ook tejater RESTANT oprichtte. Hij speelde er niet alleen blinde, maar ook ziende personages in o.a. ‘Vlinders zijn vrij’, ‘De rekening van het kind’, ‘Antigone’, ‘Dagboek van Anne Frank’, ‘Allo! Allo!’, ‘Eer de haan kraait’, ’Romeo en Julia’, ’Ons stadje’, ‘De getemde feeks’ en ‘Het gezin Van Paemel’. Pol is ook geluidstechnicus en muzikant.

Auteur en regisseur

Rudy Goes studeerde eerst voor onderwijzer en volgde daarna scenografie en toneel aan het Conservatorium van Antwerpen, en theaterwetenschappen aan de UIA. Op tv was hij o.a. te zien in ‘Flikken’ (VRT), ‘Zone Stad’ (VTM), ‘Familie’ (VTM), ‘Professor T’ (VTM), ‘Aspe’ (VTM), ‘F.C. de Kampioenen’ (VRT), ‘Rox’ (Ketnet), en in enkele kortfilms. Met Morrend Volk brengt hij eigen theater- en kortfilmproducties; hij exposeert ook met video-installaties. Rudy gaf toneelles en theaterworkshops in binnen- en buitenland. Hij heeft een blinde zoon en lijdt zelf aan centrale sereuze chorioretinopathie, een aandoening waardoor hij steeds minder gaat zien.

Deze theaterproductie krijgt de steun van o.a. de Minister voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, de stad en provincie Antwerpen, vzw ‘Licht en Liefde’ en vzw ‘Zicht op Cultuur’.

tickets

  • afgelast

praktische info

genre

Scholen

adres

GC de Kam
Beekstraat 172
1970 Wezembeek-Oppem

prijs

  • schooltarief: 9 euro