Aanbod taalpromotie

Samen met lokale besturen versterken we sportclubs, speelpleinwerkingen, verenigingen, cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, scholen ... Dat doen we o.a. via workshops en ondersteuningstrajecten op vraag en op maat van lokale besturen, verenigingen en organisaties. We ontwikkelen ook methodieken, tips en materialen waarmee ze zelf aan de slag kunnen.

  • Wedstrijd 'creatieve schrijfworkshops voor de tweede graad'

    Leerlingen met plezier aan het schrijven krijgen? Niet altijd een gemakkelijke opdracht. Leerlingen ervaren schrijven als ‘iets moeilijks’. En terecht, schrijven is één van de meest complexe vaardigheden om te ontwikkelen. Win 2 creatieve schrijfworkshops voor leerlingen van de tweede graad.

  • Spelletjes en andere materialen

    Infosessie 'taalpromotie en oefenkansen - onze materialen'

    In deze infosessie leer je meer over hoe wij aan taalpromotie en oefenkansen Nederlands werken. Je krijgt vooral tijd om kennis te maken met onze materialen. Je krijgt er meer uitleg over en kan ze meteen inkijken. En misschien wil je ze daarna ook wel bestellen!

  • Mensen vanop de rug bekeken

    Infosessie 'De specificiteit van de Vlaamse Rand'

    De Vlaamse Rand is een regio met 19 gemeenten. De demografische evoluties gaan er snel en de regio wordt superdivers. Dat brengt uitdagingen met zich mee voor wie in de regio leeft en werkt. Welke evoluties zien we, vanwaar komen ze en wat maakt de Vlaamse Rand zo specifiek?

  • workshop begeleider

    Workshops ‘taalstimulerende activiteiten in de vrije tijd van kinderen'’

    Organiseer of begeleid je activiteiten die het Nederlands bij kinderen stimuleren? Of organiseer je geen specifieke taalstimulerende activiteit en wil je meer aandacht voor taal? Zoek je tips of materiaal? Dan zijn deze workshops op zaterdag 20 april voor jou.

  • Speelplaats

    Collegagroep 'Boest je speelplaats'

    Een speelplaats is een fysieke plek op een school waar leerlingen elkaar ontmoeten tussen de lestijden. Het lijkt misschien niet allemaal zo heel bijzonder wat daar gebeurt en toch is die plek van onmisbare waarde voor een goed functionerende en kwalitatieve school. Op die plek liggen tal van leer- en ontplooiingskansen voor de leerlingen. Zo kan de speelplaats voor leerlingen bijvoorbeeld ook een oefenplek voor het Nederlands zijn, al gaat dat niet overal vanzelf.

  • Workshop 'Leerlingen sterker maken in je praktijkvak en de vaktaal'

    Workshop 'Leerlingen sterker maken in je praktijkvak en de vaktaal’

    Begrijpen je leerlingen soms niet wat je bedoelt? Herhaal je vaak hetzelfde in je klas en zie je weinig resultaat? Wil je efficiënter lesgeven en je leerlingen actiever betrekken? Schrijf je dan in voor deze workshop.

  • Vorming taalontwikkeling

    Workshop 'Taalontwikkeling stimuleren en evalueren bij ex-OKAN-leerlingen of zwaktaalvaardige leerlingen'

    In deze workshop zoomen we specifiek in op hoe leraren ex-OKAN-leerlingen en anderstalige leerlingen die moeite hebben met het leren van het Nederlands kunnen stimuleren in hun taalontwikkeling. We staan ook stil bij het omgaan met de thuistalen van de leerlingen en hoe leraren de taalontwikkeling van die leerlingen zo goed mogelijk kunnen opvolgen.

  • Er komen letters uit een jongen zijn mond

    Webinar 'Hoe verwerven kinderen een 2e taal?'

    Een workshop voor leerkrachten, begeleiders of organisatoren van taalstimulerende activiteiten voor kinderen en jongeren. Kom te weten hoe kinderen een taal leren. Hoe werkt dat proces? De principes van taalverwerving helpen om de taaldoelen van je oefenkans Nederlands te bereiken.

  • Workshop inschrijven en warm onthaal in de club

    Elk jaar schrijven er zich nieuwe leden in een sportclub in. Huisregels, clubwaarden of interne afspraken zijn voor hen niet altijd makkelijk te achterhalen of begrijpen.

  • Webinar 'talige begeleidershouding'

    Tijdens vrijetijdsactiviteiten (jeugdbeweging, sportkamp, speelpleinwerking etc.) voor kinderen, tieners en jongeren hoor je verschillende talen. Vaak spelen ze in hun moedertaal. Dat is een deel van hun identiteit. Met een talige begeleidershouding creëren begeleiders, vrijwilligers en animatoren speel- en taalkansen in het Nederlands voor alle kinderen.

  • Traject taalbeleidsexpert

    Hoe zorg je ervoor dat je schooltaalbeleid in de Vlaamse Rand écht impact heeft op de taalontwikkeling van leerlingen? Hoe kan je het taalbeleid van de school versterken? Hoe overtuig je je collega’s van het belang van een taalbeleid?

  • Toolkit 'Boest je sportclub'

    Op www.boestjesportclub.be vinden sportclubs en andere sportpartners informatie over omgaan met Nederlands en andere talen in de club.