submenu

Taalpromotie - Workshops voor begeleiders van taalstimulerende vrijetijdsactiviteiten

Vormingsdag - zaterdag 29 april 2017

Begeleid je ateliers, stages of andere activiteiten die het Nederlands bij kinderen in de vrije tijd stimuleren? Werk je zelf taalstimulerende activiteiten uit of wil je bestaande spelmaterialen leren kennen waarmee je Nederlands op een speelse manier kan stimuleren?

Dan is deze vorming voor jou! Het programma bestaat uit verschillende workshops. Je kiest zelf welke workshop(s) je volgt, je hoeft geen volledige dag deel te nemen.

Tijdens de broodjeslunch is er een materialenmarkt. Heb je zelf spelmateriaal waarmee je al een succeservaring boekte, leuke boeken of andere dingen die je wil tonen? Laat het weten! We kunnen veel van elkaar leren!

10.15 - 10.30 u. ONTHAAL
10.35 u. WELKOMSTWOORD
10.45 – 12.15 u.

A = Hoe verwerven kinderen taal?
Hoe kan je woordenschat uitbreiden 
Achtergrondkennis voor het uitwerken van spel

Door: Taalunie
Maximaal 30 deelnemers

B = Communicatie met anderstalige ouders
Duidelijke gesproken en geschreven taal

Door: Agentschap Integratie en Inburgering
Maximaal 20 deelnemers

12.30 – 13.45 u. BROODJESLUNCH met materialenmarkt—speeltafels—uitwisseling
14 – 15.30 u.

C = Hoe enthousiasmeer ik de kinderen en stimuleer ik taal tijdens de activiteit?
Een duidelijke speluitleg en maximaal taal stimuleren

Door: Vzw De Horizon
Maximaal 20 deelnemers

D = Spel en taal gaan perfect samen: hoe maak ik een taalstimulerend programma?
Zelf taalstimulerende activiteiten ontwikkelen

Door: Vzw De Horizon
Maximaal 30 deelnemers

15.30 u. - … AFSLUITEN met een drankje voor wie dat wil

 

Workshops
 

A: Hoe verwerven kinderen taal? Hoe kan je woordenschap uitbreiden?

Kinderen die thuis geen Nederlands spreken, leren dat op school. Ze gaan naar het Nederlandstalig onderwijs of krijgen Nederlands vanaf het derde leerjaar in het Franstalig onderwijs. Op welke manier verwerven kinderen taal? Hoe kan je in de vrije tijd met een taalstimulerend aanbod de woordenschat uitbreiden? In deze workshop leer je hoe je als begeleider kan ‘zorgen voor woorden’. Daarnaast maak je kennis met tal van werkvormen om woordenkennis te consolideren en te controleren. Deze tips kan je zeker gebruiken bij de uitwerking van een programma voor een stage of atelier.
door de Taalunie

B: Communicatie met anderstalige ouders

Communiceren met ouders die de Nederlandse taal niet kennen of nog aan het leren zijn, is niet altijd eenvoudig. Na deze vorming ‘duidelijke taal’ verloopt dit vlotter. Je leert gesproken en geschreven taal duidelijker maken zonder in kleuterachtig Nederlands te vervallen. Via tips en aandachtspunten zorg je er zo voor dat alle ouders zich welkom voelen.
door Agentschap Integratie en Inburgering

C: Spelbegeleiding en maximale taalstimulering

Als je speelt met kinderen is het belangrijk dat alle kinderen je speluitleg begrijpen en ze enthousiast zijn. Als je een spel uitlegt aan kinderen die het Nederlands niet als moedertaal hebben, houd je beter met enkele zaken rekening. Zo spelen alle kinderen met hetzelfde einddoel. Tijdens je spel of activiteit kan je taal actief stimuleren, maar hoe doe je dat? Je krijgt tips over de vorm en inhoud van een goede speluitleg voor kinderen en hoe je maximaal kan inzetten op taalstimulering tijdens het spel.
door vzw De Horizon

D: Een taalstimulerend programma uitwerken

Hoe vul je een programma om een hele dag te spelen met anderstalige kinderen en tegelijk hun Nederlands te stimuleren? Hiervoor heb je voldoende variatie en een aantrekkelijk spelaanbod nodig. In deze workshop leer je een goede en leuke taalstimulerende activiteit maken. Je krijgt info en tips over wat een kwalitatieve en succesvolle taalstimulerende activiteit is.

door vzw De Horizon

Materialenmarkt

Tijdens de middaglunch krijg je heel wat spel- en ander taalstimulerend materiaal te zien. Je kan de materialen ook zelf uittesten. Heb je zelf spelmateriaal waarmee je al een succeservaring boekte, leuke boeken of andere dingen die je wil tonen? Laat het weten en breng ze mee! We geven je graag een plaats om ze te delen met andere deelnemers.
 

Locatie 

GC de Zandloper – Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel 

Inschrijven 

Deelnemen is gratis. Vergeet vooraf niet in te schrijven want het aantal plaatsen is beperkt. Mail ten laatste op 14 april je naam, organisatie, de keuze van de workshop(s) en of je deelneemt aan de broodjeslunch naar cindy.vandijck@derand.be


Deze workshops zijn een organisatie van vzw ‘de Rand’ en de provincie Vlaams-Brabant.